Saturday, January 22, 2011

10/90 Rule

Sebenarnya dah lama baca artikel pasal '10/90 Rule' ni...dlm las year...received from a friend of mine...artikel ni pasal macam mana kita nak control keadaan atau keadaan yang control kita....hurm....cam mana tu?

Dalam artikel tu dia bagi contoh....suatu pagi...satu family tu tgh breakfast...tiba2 anak dia tumpahkan air kopi kat baju si ayah ni...so apalagi...ayah dia pun marah la anak dia....pas2 dia pun pegi la tukar baju....yang anak dia ni pas kena marah mestilah bad mood....pas2 terlepas plak bas sekolah....so ayah dia ni yang marah tadi pun anta anak dia gi sekolah.....besenya anak dia akan salam dia bila nak gi sekolah tapi ari tu bila kuar kete xsalam pun ayah dia....si ayah pun perasan gak tapi wat dek je....after anta anak dia gi sekolah ayah dia pun drive la ke pejabat dia....masa tu dia dah terlewat...so dia pun speeding la....tup tup si ayah ni kena tahan polis....kena saman....isk isk...pastu dia pun trus la drive ke ofis...ada meeting pagi tu...tapi dia dah terlewat....so paham2 je la keadaan di ofis....so..petangnya plak...dia pun balik ke umah...bila sampai umah....anak dia yang tadi tu tak bertegur pun dgn dia...wife dia pun sama.....tak bertegur....full stop....so...tu la satu contoh yang penulis tu amik....

Jadi....penulis nak bitau kita....hanya 10% daripada benda yang terjadi tu di luar kawalan kita...dlm citer tadi...bila anak tu dah tertumpahkan kopi atas baju ayah dia....ayah dia xdpt nak control benda tu...tapi si ayah tu bleh control lagi 90% benda yang terjadi after tu....contohnya dia sepatutnya tak memarahi anak dia....cuma cakap after ni patut lebih berhati-hati...pastu juz pegi tukar baju....si anak pun tak akan bad mood dan akan salam dia....sempat naik bas sekolah...dia pun xla terlambat ke ofis....pastu bila balik umah waktu petangnya takde lah seme orang tarik muncung masing-masing...SO....nmpk tak apa dia 10/90 Rule tu...

We dont have any control to that 10% but we have the ability to control the remaining 90%....

Same goes to me....aku kena sentiasa ingat benda ni so that aku tak kan react with something which is ridiculous or stupid....'as-sabarul minal imann'....dan act wisely....grow-up zazi....

+++++++++

Yang mengingatkan aku pada artikel ni ialah bila Kak Zik memberi kata-kata motivasi pada aku....sebenarnya kita takut kepada diri sendiri....kita yang cipta penghalang tu....kenapa kita cipta penghalang tu??...tapi kita nak berjaya...apa yang hati kita ucapkan tak sama dengan apa yang kita buat....kita tak 'react' dengan btul....kita biarkan keadaan control diri kita....padahal kita ada kuasa untuk control keadaan yang selebihnya....Allah dah bagi kita kekuatan tapi kita takut pada diri sendiri dan lakukan sesuatu yang bodoh - membantutkan usaha kita sendiri dan membiarkan 'energy level' kita down....owh....sangat2 bermakna kata-kata Kak Zik....

Sentiasa fikir yang kita ni mampu mengawal keadaan....jangan jadi mangsa kebodohan diri sendiri....

2 comments:

msinsiyur said...

wow...really motivate~~
mcm satu cite korea tu..1% of anything...99% of his behavior,mmg xleh cope by a gurl ni...tp,bcoz of the 1% chance..it totally change!!

zazi said...

adui..terpengaruh citer korea plok mek ni...jadik cam pae doh...