Saturday, June 11, 2011

:: Pesta Buku Negeri Terengganu 2011 ::

Bila             : 09 - 15 June 2011
Di mana      : Terengganu Trade Centre, TTC depan GIANT KT
Masa          : 9.30 am - 10.00 pm
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Pada mulanya dapat tau dalam website Jemari Seni, tapi macam tak gi kot sebab xkan semata-mata nak gi KT sebab nak gi beli sebuah buku, walaupun dalam hati rasa, best-nyer kalau dapat gi Pesta Buku. 


Tapi, Alhamdulillah, akhirnya ke sana juga tapi bukan semata-mata untuk beli buku je, malahan......taraaa....


join sebagai (drum roll plz) 
exhibitor TAKAFUL IKHLAS.


Walaupun hanya berada di sana lebih kurang sehari setengah, macam-macam jenis orang aku jumpa. Oh, lupa nak beritahu, aku di sini mewakili agensi al-Ridhwan, yang mana ada Kak Zik dan Kak Ija juga. Ada lagi 2 agensi lain yang bergabung sekali. Terima kasih Kak Zik dan Kak Ija yang banyak bagi tunjuk ajar (tunjuk ajarku sifu).

Ada yang tunjukkan minat untuk tahu pasal takaful (ada kesedaran), ada yang menolak (standard la tu), dan ada juga yang cuba menipu (isk isk). Rasa terkilan juga bila yang cuba menipu bila jawapan yang diberi tu langsung tak masuk akal. Apapun, thanx.

Oh, yang ni mesti nak kena beritahu. Aku jumpa Wardina. Oh yeah. Dia bagi talk pasal macam mana nak galakkan anak-anak membaca. Tak dapat nak dengar keseluruhan talk tu, tapi sempat dengar cerita dia, di mana masa dia dan adik beradik kecik-kecik dulu, ayah dia akan bawa dia dan adik beradik ke perpustakaan setiap minggu. Jadi, parents dia memang dah didik tabiat membaca tu dari kecik. So, itulah yang sepatutnya parents hari ni buat.

~ wardina, kak zik, zazi (tembamnyer) ~

So, rasanya cerita dia tu lebih kurang jugaklah dengan cerita aku masa kecik-kecik dulu. Sebulan sekali, lepas abah dapat gaji, dia akan ajak aku pergi bandar. Dan dia pesan sebelum turun dari rumah, nak beli buku boleh, nak beli mainan, abah takkan beli. Memang aku ingat lagi. Jadi, bila dah sampai bandar, kedai yang aku tuju ialah kedai buku. Buku feveret aku masa tu, majalah Mickey Mouse. Masa tu harga dia dalam RM4.50 (mahal dah masa tu), kalau majalah tu takde ke, sold-out ke, pilihan lain ialah majalah Kuntum ataupun Kawan. Kalau rezeki murah, dapat beli dua-dua. Tu lagi seronok. Balik rumah menunjuk la depan abang-abang aku, apalagi.

Alhamdulillah, tabiat membaca tu masih subur lagi ke hari ni. Terima kasih ABAH. Kadang-kadang bila ke kedai buku, memang rasa macam nak beli semua buku atau majalah, tapi bila dah beli, masa pulak tak de untuk baca. Tapi takpe, bila ada masa nanti, boleh baca koho-koho (perlahan-lahan).

Sebelum balik, ambil masa sekejap round hall tu, usha-usha buku/novel/majalah. Dan terjumpalah buku yang dicari-cari selama ni. Sebab kat kedai buku tak jumpa dah buku ni. Aku dapat tau pasal buku ni di website penulisnya iaitu Pahroi Mohd Juoi (genta-rasa.com). Dah lama tak baca tulisan dia. Buku dia yang pertama aku baca ialah Tentang Cinta masa di universiti dulu. Memang bagus. Recommended la untuk remaja-remaja sekalian.

Buku yang aku beli ni tajuk dia 'Nota FIKIR untuk ZIKIR'. Belum start baca lagi, insyaAllah akan start baca dalam waktu terdekat ni. Nanti, akan cuba kongsikan ceritanya. InsyaAllah.

Selain tu, ada kiriman dari sahabat untuk belikan buku pasal bisnes, try jugak cari, dan kebanyakan buku tulisan siapa lagi kalau bukan Irfan Khairi, jutawan internet tu. Tapi, akhirnya memilih untuk beli buku ni 'Tambah Duit dengan Kerja PART TIME' tulisan Mohd Aliff Mohd Nor. Harap bermanfaat, insyaAllah.


Nasib baik jugakla dah shopping novel online sebelum gi Pesta Buku ni, kalau tak, memang memborong sakan la jawabnya. Apapun, membaca itu bukan sekadar hobi, tapi juga membuka minda kita. Daripada tak tahu jadi tahu, daripada tahu sikit-sikit, leh tahu banyak-banyak. Kepada zazi, buku dan majalah yang beli banyak tu, jangan nak wat koleksi je, baca jugak. okeh!

1 comment:

mandajieyrah said...

boleh tau tak kandungan dalam buku part time tu??? cerita sikit boleh...?